Humus ken ik van kind af uit de typische traditionelle Turkse keuken. Deze is een moet of de “Mezze” tafel bij de Turkse cultuur. “Mezze” is een starter, antipasti, amuse, een voorafje of een borrel hapje. Deze is te smeren op brood, op crackers, of gewoon als dip voor komkommer stiks, of wortel stiks. Er zijn heel veel verschillende recepten, uit verschillende landen en culturen. Ik hou het heel simpel op mijn manier, omdat deze versie mij het best smaakt :-)
Ingrediënten
- 200 - 250 g Kikkererwten voorgekookt uit glazen pot of zelf gekookt
- 90 g Tahin ( Sesampasta )
- 1 - 2 tenen versgeperste Knoflook
- 10 g Olijfolie
- 1 EL Citroensap
- 1 klein TL Zout
- 1 TL Gemalen Komijn
- en snuifje Zwarte Pepper
- en naar smaak hete Chilipeper
- 100 ml of meer Water
BEREIDING
Kikkererwten goed laten uitlekken en in een goede blender of mixer mit de rest van de ingrediënten mixen. De mengsel blijft graag aan de randen van de mixer plakken, dus af en toe mit een lepel de mengsel van de randen naar beneden drukken en verder mixen, tot een glad mengsel ontstaan is. Als het nog te vast is, en nog kikkererwten te zien zijn, nog een weinig water erbij doen en nog een keer goed mixen. De mengsel in een glazen pot in de koelkast bewaren.
Voedingswaarde voor de hele humus: 1554 C, 134.6 KH, 75.4 KH, 75.4 E, 68.6 g Vet en 45.9 Vezel
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *