Vegan Erwtensoep net als bij oma toen

Ingrediënten

6 -8 porties:

  • 500 g droge Spliterwten
  • 1 grote Rode Ui ( 110 g )
  • 200 g gerookte Tofu
  • 15 ml Olijfolie
  • 1 grote Prei ( zonder de groene bladen en wortels 110 g )
  • 1 grote Peen geschild ( 280 g )
  • 1 – 2 stengel Bleekselderij ( 80 g )
  • 200 g Knolselderij geschild
  • 1 blokje Groentebouillon
  • 1 g gedroogd Majoraan
  • 1 paar stengel verse Tijm
  • 1 – 2 Laurierbladen
  • Zout & Peper naar Smaak
  • 1,5 l Water + 0,5 l Water als nodig

BEREIDING

Was alle groente, maak ze schoon, schil deze en snij alle groente in fijne blokken of ringen. Bereid je eigen soepgroente.

Schil de ui en snij in fijne blokjes. Pers de overtollige water uit de tofu en snij deze ook in blokjes.

Verwarm in een grote soeppan de olijfolie en fruit de ui erin. Voeg de gerookte tofu blokjes erbij en laat deze goed aanbraden, tot het iets knapperig wordt.

Als de tofu goed gebraden is, voeg alle groente erbij en laat even ook mee fruiten.

Was de spliterwten in een afgiet goed af onder lopend water.

Overgiet de groente met de water en voeg de spliterwten, de kruiden, de bouillon en zout & peper toe. Roer alles goed met elkaar en breng het geheel op een hoog vuurtje aan de kook.

Als de soep begint te koken, zet de deksel op de pan en laat de soep op een laag pitje gedurende 1 uur pruttelen. Voeg naar een uurtje de laatste 0,5 liter erbij als nodig en laat het geheel nog een uur rustig pruttelen.

Naar goed 2 uur is de soep klaar, en kan jij deze meteen opdienen met een stuk brood of een van mijn brood recepten, bijvoorbeeld de lijnzaad broodjes. Maar haal de tijm en de laurierbladen eruit voor het opdienen.

Ik laat de soep meestaal nog een dag staan, omdat de soep juist de volgende dag het lekkerst smaakt 🙂

EET SMAKKELIJK !!!

Voedingswaarde voor de hele recept : 2868 C, 387.7 g KH, 159.2 g E, 48.3 g Vet en 46.6 g Vezel

Voedingswaarde voor 1 portie van 6 :  478 C, 64.6 g KH, 26.5 g E, 8.1 g Vet en 7.8 g Vezel

Schreibe einen Kommentar