Aardbeien

De aardbei is het best te eten vanaf Mei tot Augustus, maar inmiddels is het seizoen net als het klimaat ook verandert. Je krijgt ze tegenwoordig vanaf maart tot september, en soms de hele jaar door.

De aardbeienplant bestaat al meer als 50 miljoen jaar, maar pas vanaf de 14e eeuw werden deze wilde aardbeiplanten in de tuinen geplant. Ze werden toentertijd voornamelijk gebruikt als sierplant en voor medische doeleinden. De aardbei zoals wij die nu kennen, is pas ca. 200 jaar oud en is afkomstig uit Amerika. Wilde aardbeien, of ook wel bosaardbeien, zijn voller van smaak, maar ook veel kleiner en de plant is minder productief. Door middel van kruisingen zijn de tegenwoordige aardbeien groter en dikker. De genezende kracht van de aardbei is hiermee wel afgenomen, maar valt nog steeds te vergelijken met de oorspronkelijke bosaardbei.

De aardbei is zowel een fruit met heel weinig calorieën dus een super afslank fruit, als ook een fruit met heel veel gezonde aspecten.

De aardbei bevat etherische olie, vruchtensuikers, pectine, anthocyaan glyosiden( de blauwe kleurstof is een antioxidant ) en zwavelachtige stoffen. Naast vitamine C, B1, B2 en bevat ze ook calcium, natrium, magnesium, selenium, ijzer, fosfor, zwavel, kiezelzuur en jodium. Hierdoor is de aardbei sterk bloedreinigend, licht laxerend en opbouwend. Ze heeft een stimulerende werking op de nieren, lever en stofwisseling en kan als aardbeienkuur ingezet worden bij artritis, reuma en jicht. De aardbei heeft een versterkende werking op het hart en vaten. Ook is ze bloeddrukverlagend en kan als middel worden ingezet bij bloedarmoede en circulatieproblemen.

Niet alleen de vrucht bevat genezende eigenschappen, maar ook de bladeren. Zo kan deze dus worden gebruikt voor het maken van thee.

De aardbei kan dus ingezet worden bij een ruim spectra aan kwalen en ziektes. En opgelet 🙂 😉  Het woord ook beweerd, dat de aardbei het libido verhoogt. 

Volgens de Romeinen hielpen aardbeien bij, alle infecties, keelontsteking, jicht, melancholie, bloed en leverziektes. Vele van deze bewering zijn later gestaafd door onderzoek. Hieronder enkele van de meest in het oog springende effecten van de voedingsstoffen in de aardbei:

Antioxidanten beschermen cel structuren in het lichaam en voorkomen kanker. Uit onderzoeken is gebleken dat aardbeien een van de meest belangrijke fruitsoorten zijn die kanker onder oudere mensen kunnen voorkomen. Katechine is een ontstekingsremmende stof, zoals deze ook te vinden zijn in bijvoorbeeld aspirine, is een natuurlijk antibioticum. Voordeel van deze stof ten opzichte van de ontstekingsremmende stoffen in bijvoorbeeld aspirine is dat ze geen interne bloedingen in het lichaam kan veroorzaken.. Samen zorgen deze stoffen ervoor dat de aardbei:

  • zorgt voor een betere darmwerking
  • zware metalen en andere gifstoffen uit uw lichaam verwijderen
  • darmgassen verdrijft
  • diarree voorkomt of geneest

Overige effecten van de aardbei op de gezondheid

  • Foliumzuur is niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen maar ook voor de bloedvorming en de celgroei
  • Kalium werkt vochtafdrijvend en bloeddrukverlagend
  • Mangaan speelt een rol in de stofwisseling, de vorming van de botten, hersenen en het zenuwstelsel en is betrokken bij de kleurvorming van haar en huid
  • Gezichtsvermogen : Vroeger zal u ongetwijfeld zijn voorgehouden dat het eten van wortels zorgt voor goede ogen. Uit onderzoek is gebleken dat aardbeien voorkomen dat u op latere leeftijd uw gezichtsvermogen verliest door ziekten.
  • Bescherming tegen reumatische artritus doordat de aardbei rijk is aan vitamine C
  • Versteviging van het bindweefsel en voorkomen cellulitis
  • Tandaanslag kan verwijderd worden door het poetsen met aardbeiensap
  • Voedingswaardetabel van aardbeien per 100 gram:
Per 100 g Aardbeien ADH*
kcal 36 1,80%
Kj 154 1,83%
Water (g) 89,3 4,47%
Eiwit (g) 0,8 1,43%
Koolhydraten (g) 6,5 2,50%
Suiker (g) 5,4
Vet (g) 0,4 0,57%
Verzadigd (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2 5,71%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,38 2,38%
B5 (mg) 0,12 2,40%
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 65 21,67%
C (mg) 64 85,33%
Vitamine K (ug) 3 2,50%
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 150 4,29%
Calcium (mg) 25 2,50%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,9 11,25%
Jodium (ug) 0,6 0,40%
Magnesium (mg) 15 5,00%
Koper (mg) 0,12 13,33%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 0,12 0,80%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF

  • Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Schreibe einen Kommentar